PVC stolarija prednosti

Ukoliko imate dileme u čemu su prednosti PVC stolarije u odnosu na klasičnu (drvenu) stolariju i druge vrste stolarije (aluminijumska, kombinovana itd) pokušaćemo to da objasnimo u sledećih nekoliko činjenica:

- ova vrsta stolarije proizvodi se od Polivinil hlorida (C2H3Cl)x ili skraćeno PVC koja jejedna od najkorištenijih vrsta plastike koja se zbog svoje prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. S obzirom da se radi o veštačkom materijalu, ne ekploatišu se prirodna šumska bogatstva pri izradi stolarije. Još jedna prednost ovog materijala je što se može u potpunosti reciklirati (ponovo upotrebiti).

- PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju i tako stvara značajnu uštedu na troškovima grejanja. Toplotna izolacija odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po po kvadratnom metru Kelvina. Uobičajena toplotna provodljivost prozora iznosi Uw = 1,3 W/m² K ili manje. Što je ovaj faktor (Uw) niži to znači da prozor ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Ukoliko je toplotna provodljivost prozora niža od 0,9 W/m² K govorimo o energetski izuzetno štedljivom prozoru. Kod stolarije moramo voditi računa da postoji razika između toplotne provodljivosti prozora (Uw) i toplotne provodljivosti samog stakla(Ug) koje čini najveći deo površine prozora. Njegova uobičajena provodljivost iznosi Ug= 1,1 W/m2K kada se radi o staklu 4-16-4 mm. Radi ilustracije pogledajte uporedne vrednosti toplotne provodljivosti određenih kategorija prozora

 

 • Standarni PVC prozor
 • Drveni prozori
 • Aluminijumski prozori bez termo prekida
 • Aluminijumski prozori sa termo prekidom

 

 

- Sledeći bitan faktor kod stolarije jeste njena zvučna izolacija. PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 dB. Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB. Kao i kod toplotne izolacije (provodljivosti) i ovde veliku ulogu ima kvalitet i vrsta zastakljivanja, jer stakla na prozorima čine preko 70% površine PVC stolarije. U tom smislu i napomena da standardno 4/16/4 IZO staklo ima zvučnu izolaciju od 33 dB. Prema zvučnoj izolaciji (koju označavamo sa Rw) prozori i balkonska vrata razvrstavaju u pet klasa izolacije. Zvučna izolacija prozora i vrata određuje se izolacionom moći R koja se pokazuje dijagramom u zavisnosti od frekvencije u opsegu od 100 do 3150 Hz u trećinsko oktavnim skokovima. Za izražavanje zvučne izolacije prozora ili vrata jednim brojem koristi se ponderisana zvučna izolacija Rw.

 

Klase zvučne izolacije:

specijalna klasa Rw ≥ 40 dB

Rw I klasa = 35 do 39 dB

Rw II klasa = 30 do 34 dB

Rw III klasa = 25 do 29 dB

Rw IV klasa = 20 do 24 dB

 

- Lakoća održavanja je jedna od komparativnih prednosti pvc stolarije. Ovakva vrsta stolarije je vrlo postojana, otporna je na UV zračenja, na mehanička oštećenja (za razliku od aluminijumskih plastificiranih ili eloksiranih površina na profilima), nema rđe i truljenja, profili ne upijaju vodu. Održavanje se svodi na povremeno brisanje mekom krpom umočenom u sapunicu za razliku od drvene stolarije koju je neophodno redovno održavati premazivanjem farbom ili sredsvima za zaštitu drveta.

 

- Ova vrsta stolarije ima mogućnost ugradnje posebno razvijenih sistema sigurnosnih okova što je čini dobrim rešenjem u cilju protivprovalnog obezbeđenja i do klase 3 (DIN V ENV 1627)

 

- Otpornost na vatru – PVC materijal je nezapaljiv i ima sposobnost samogašenja

- Lakoća obrade i konstrukcije, lako se uklapaju u svaki ambijent.

 

 

 

PVC stolarija, prozori - Ukratko o pojmu PVC stolarija

PVC stolarija, prozori - Ukratko o pojmu PVC stolarija

PVC stolarija - sam kvalitet pvc stolarije se konstantno potvrdjuje već više od nekolko desetina godina.

 Prozori napravljeni od tvrdih pvc profila mogu trajati dugi niz godina bez vidljivih promena. Neki od ispitanih parametara,zavisno od uslova u kojima se prozor eksplatiše,tipa klime, osunčanosti, i sl., vremenom može opasti ali nikako ispod granične vrednosti. Naprotiv na osnovu brojnih istraživanja dokazano je da oni imaju niz prednosti u odnosu na drvene ili aluminijumske. Današnji kupac koji postaje svestan nužnosti kvaliteta izrade u prilici je da bira izmedju razlicitih proizvodjaca profila kao i krajnjih proizvodjaca stolarije. Moderna gradnja današnjice zahteva rešenja koja su optimalana po pitanju funkcionalnosti i dizajna. Kako bi Vaš poslovni objekat, porodicna kuca ili stambena zgrada zadovoljila visoke trzišne kriterijume u smislu estetike i kvaliteta potrebno je odabrati pouzdanog i proverenog partnera u svim etapama izgradnje. 

 

 


PVC prozori i vrata znatno štede energiju (leti kod hladjenja i zimi kod grejanja),vrlo su jednostavni za održavanje i rukovanje.Na kraju tržište je to koje pokazuje da proizvodnja i prodaja pvc-a stalno raste.Cena je negde otprilike veća oko 20% od drvene i oko 30% do 50% niža od aluminijumske,zato je zastupljena negde oko 80% u proizvodnji. Zamena stare pvc stolarije ako se radi,radi se isključivo iz estetskih razloga kako bi se ugradila savremenija i estetski doteranija tehnologija pvc stolarije. PVC prozori se ubrajaju u najzahtevnije građevinske elemente u kući – stanu, oni daju ton arhitekturi, mogu povećati ali i smanjiti materijalnu vrednost kuće, stana. Čvrstoća, toplotna izolacija i zaštita od buke ono su što svaki pvc prozor mora nuditi, sve ostalo moguće je ugraditi i nadodati. Sistemi sa nekoliko komora  osiguravaju da svojstva prozora budu kvalitetna, a zatvaranje i zaključavanje na nekoliko tačaka osigurava vas od provala i nasilnog otvaranja prozora, što nude kvalitetni okovi. Zastakljivanje se vrši sa unutrašnje strane, a staklo učvršćujemo lajsnom za tu namenu koja dodatno daje stabilnost. Trocal (PVC) prozore i vrata možemo izraditi u svim željenim oblicima otvaranja (jednokrilno, dvokrilno, obrtno-kipno, klizno, lučno, okruglo) i bojama (bela, imitacija drveta braon,imitacija drveta-mahagoni i imitacija drveta zlatni hrast).PVC stolarija - prozori i vrata, se mogu dekorisati ukrasnim lajsnama u staklu koje mogu biti u beloj i zlatnoj boji kao i razlicitim varijacijama stakala koje pored estetskog izgleda omogucavaju i vecu zastitu od buke,sunca i UV zracenja..


Pri postavci PVC prozora možete se odlučiti i za naše okapnice i podprozorske daske koje imamo u svim veličinama.

Treba istaći da pvc stolarija vrlo otporna na razne atmosferske uticaje, hladnoća, vlaga, toplota, i drugo. Održavanje praktično i ne postoji(samo brisanje vlažnom krpom) za razliku od drvene i metalne stolarije koju treba šmirglati, farbati, zaštićivati i sl.

 

 

 

ODRŽAVANJE PVC STOLARIJE

PRANJE STAKALA

Sredstva za čišćenje stakala mogu da prouzrokuju pojavu žutila na profilima. Prilikom nanošenja sredstva i brisanja stakala, obratiti pažnju da sredstvo ne dođe u dodir sa profilima. Savetuje se da se prilikom čišćenja stakala koristi što više vode, sa vrlo malim primesama sredstava za čišćenje. 

 

ODRŽAVANJE STOLARIJE

Odmah nakon montaže treba ukloniti zaštitnu foliju sa prozora. Nečistoća izazvana prašinom ili kišom uklanja se jednostavno, običnim deterđentom za pranje suđa, mlakom vodom i mekom krpom. Gips, malter i sličnu prljavštinu možete ukloniti špaklicom, usisati usisivačem ili produvati kompresorom. Drenažne rupe za odvod vode treba održavati tako da se iz njih otkloni sva prašina i predmeti koji mogu da zadržavaju prolaz vode. Prašina se može ukloniti usisivačem. Prilikom krečenja farba ne sme doći u dodir sa okovom. 

Vaši prozori i vrata su okovani kvalitetnim okovom koji se mora održavati kako bi se omogućilo njegovo nesmetano funkcionisanje.

Optimalnu negu prozora ćete ostvariti ako redovno održavate profile, dihtunge I okov.

PVC stolarija može se povremeno oprati običnim deterdžentom sa suđe, okove (naročito Bravu i cilindar vrata) poželjno je jednom godišnje nakapati mašinskim uljem, a dihtunge podmazati parafinskim uljem (preporuka je to napraviti pred zimu),

 

PROVETRAVANJE PROSTORIJE

Pojava kondenzacije je znak da Vaša stolarija dihtuje idealno, ali i da u samom objektu postoji izvor vlage. U zimskom periodu je zato veoma važno obezbediti redovno provetravanje. Provetravanje će obezbediti: 

-regulisanje vlažnosti i temperature vazduha u 

prostoriji, 

-zamenu ustajalog vazduha svežim, 

-sprečavanje pojave buđi i kondenzata, 

-zdravu sredinu i prijatno stanovanje.

U toku dugih grejnih perioda treba izbegavati luftiranje pomoću prozora otvorenih na kip. 

Svež vazduh se najbolje obezbeđuje istovremenim otvaranjem svih prozora. 

Dovoljno je svega 4-5 minuta, nekoliko puta na dan (preporučljivo je minimum tri puta dnevno), da se vazduh u prostorijama potpuno izmeni, a da pri tome ne dođe do rashlađivanja zidova. Efikasno provetravanje smanjuje gubitke energije i ostvaruje uštedu na troškovima grejanja.

 

 

 

 


Proizvodni program:                                                        Adresa:                                                                Mapa:

PVC stolarija    Roletne                                                      Zr Extra Plast doo Klek

Vrata              Okov                                                         Vase Miskina 13, 23211 Klek

Komarnici        Stakla                                                    

                                                                                     Tel/Fax: 023/892-066

                                                                                     Mob: 063/509-317